donderdag 6 januari 2011

poetsvrouwen

ik heb er (nog) geen.
Ik ken echter wel anderen die er één hebben, en dan begint het!
Culturen vermengen : voor de ene betekent dat Zubrowka, maar sinds er een facebookgroep bestaat voor de slachtoffers van Polen heb ik het daar liever niet meer over want ik ken heel erg persoonlijk zo wel enkele slachtoffers!
De andere heeft echter een thaïse poetsvrouw. En die kreeg het geweldige idee om een hele namiddag thaïse kookles te geven. Daar was ik natuurlijk vlug bij.
Een van de recepten die hier nog altijd heel regelmatig gemaakt worden om het gezeur van onze tieners te vermijden is de beroemde thaise soep.
Misschien een beetje 'verwesterd', maar heeeeeeeeeeeeeeeeerlijk.
Aangezien ik nog geen goed fototoestel heb, heb ik enkele 'beeldjes' van het tinternet gepikt. Photocopy gaat deze soep toch ongetwijfeld maken (?) en die zal er dan wel schoon beeldekes van trekken!

Thaïse soep

wat heb je nodig:
tom ka kruidenpasta (te koop bij elke chinese, thaïse, ... supermarkt)
een plantaardige olie
500 ml kokosmelk
500 g in fijne reepjes gesneden kippenfilet
citroengras
heel heel heel fijngesneden wortel van de koriander (in de chinese supermarkt wordt koriander met wortel en al verpakt. Dit geeft een extra smaakje aan de soep. Als je dit niet hebt, is de soep ook nog lekker hoor)
enkele wortelen (liefst in mooie bloemetjes-schijfjes gesneden om in oosterse sferen te blijven)
enkele uien
kousebandbonen in stukjes van 1 cm gesneden (ook van dezelfde supermarkt, gewone boontjes kunnen dienen als vervanging)
kleine maiskolfjes (dwars doorgesneden)
1 koffielepel suiker
2 tot 3 koffielepels vissaus
sap van een halve citroen
citroenblaadjes (in de diepvries van bovenvernoemde supermarkt) Je neemt een 10tal blaadjes en snijd de middennerf eruit. de rest van de halve blaadjes snijd je in zo fijn mogelijke reepjes. Als je denkt dat je op je 'fijnst' snijdt, dan nog wat fijner...
twee kleine rode pepers, ook weer heel fijn gesneden in halve ringen en zonder de zaadjes
koriander: grof gesneden
ajuinpijpjes: in ringetjes

Neem een grote pan (of wok) en verhit wat olie. Als de olie warm is doe er de tom ka pasta bij en laat die in de olie smelten.
Voeg 250 ml kokosmelk toe samen met de kippenreepjes en de korianderwortel.
Goed laten doorkoken tot het kippenvlees wit ziet.
Voeg 1 liter water toe en de rest van de kokosmelk.
Laten doorkoken.
Wortelen en uien toevoegen, laten doorkoken.
Bonen en mais toevoegen, laten doorkoken samen met de suiker en vissaus.
Citroensap, citroenblaadjes toevoegen, laten doorkoken.
Pepers toevoegen, laten doorkoken.
Nog bijkruiden met zout en dan als laatste ajuinepijpjes en koriander toevoegen, en een laatste keer laten doorkoken.

Je schept deze soep uit in een diep bord en daarnaast zet je een kommetje met witte gestoomde rijst.

Zo, een heerlijke volwaardige maaltijd....
Smakelijk!

2 opmerkingen: