maandag 22 augustus 2011

ganache

voor we familiegewijs Londen onveilig gaan maken, nog vlug dit:

vroeger gebruikte ik 1-1boterroom om de taart af te smeren. Dat betekent in gewone mensentaal: 250 g bloemsuiker met 250 g boter (goei boter).
Dat was, zo geef ik nu toe, niet lekker!! Helemaal niet lekker.
Maar het zicht was wel OK.
Na wat slapeloze nachten (overdrijven mag, zeggen ze), heb ik toch de oplossing gevonden! Niet ikke, want zo'n creatieve oplossing bedenk ik natuurlijk niet zelf! Maar buiten de landsgrenzen hebben ze al lang een oplossing hiervoor. Die oplossing heet ganache!
Ganache bestaat altijd uit room en chocolade. Zeg nu zelf, klinkt toch niet slecht!!!
Hoe veel room, hoe veel chocolade bepaalt (of course) hoe het resultaat wordt.
Wil je vloeibare ganache om je taart te overgieten (ook njam), dan neem je minder chocolade en meer room, maar wil je een strakke taart dan neem de de hoeveelheid: 1/3de.
Ook weer in gewone mensentaal: 1 hoeveelheid room op drie hoeveelheden chocolade.
Voor de kenners: ik heb het hier over WITTE chocolade, niet de echte zwarte, want dan is de hoeveelheid 1/2de.
Waarom witte chocolade?: omdat de fondant die ik erover doe vaak licht (lees wit) gekleurd is en de donkere ganache zou daar wel eens door kunnen schijnen.
Ik neem dus bijvoorbeeld 900 g chocolade, breek dat ik stukjes en doe het in een kom die ook in de microgolf kan.
Ik neem daarna 300 ml (1/3de) room, doe dat in een pannetje en breng aan de kook op het vuur.
Nadat de room gekookt heeft, giet ik dat mengsel over de chocolade en dan roeren.
Shredden of niet shredden, je krijgt er 'forsbollen' van (de rechterarmspieren worden toch in elk geval gebruikt, remenber het overdrijfgehalte van mijn blog).
Je krijgt dat een mengsel dat er ongeveer zo uit ziet:

Dit mengsel gaat voor een uurtje de frigo in. Daarna weer goed kloppen. Opgelet: alvorens het mengsel de koelkast in gaat mogen er geen klonters in zitten. Is dat toch het geval: enkele seconden (echt wel seconden) de microgolf in en weer roeren.
Als het mengsel uit de koelkast komt en doorgeroerd is, is het klaar om te gebruiken om de taart te besmeren. (Wat een zin...)
Ik weet natuurlijk niet hoe koud jullie koelkast staat. De ganache moet  in elk geval goed smeerbaar zijn. Is dat niet het geval: opnieuw enkele seconden de microgolf in. Roeren, niet goed: opnieuw microgolf....
Hoe doe ik dat dan met de taart: eerst de bovenkant:


Zo naar beneden toe werken en dan de bovenlaag.
Daarna de taart de koelkast in. Als de ganache opgesteven is kan je nog eens over de rand gaan met een warm mesje om zo een extra strakke rand te krijgen.
Voila, de taart is klaar om te bekleden.
En, hoe strakker de basis, hoe strakker de afwerking.....


Succes!

5 opmerkingen:

 1. Ik heb dit geprobeerd keer op keer mislkt en ga ik vlug kant en kalre fondant koopen om mijn mislukking te verbergen.Ok ik ga nou jouw methode toepassen..kijken wat gebeurd:))

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ontzettend knappe taarten. Maak je die ook op bestelling?

  Christel

  BeantwoordenVerwijderen
 3. bedankt voor de duidelijke uitleg, ik wilde dit ook eens gaan proberen, las steeds vaker dat je ze dan heel strak kan bekleden, dus ga volgende taart eens aan de slag met ganache!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wat voor slagroom gebruik jij eigenlijk, houdbare die in een pakje bij de melk enzo staat of de verse uit de koeling??

  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen