zondag 1 mei 2011

roze, rozer, rozest...

Kay doet haar eerste communie en ze wou een taart met veel roze en ballet.
Ik heb dan maar meteen nieuwe superlatieven uitgevonden voor 'roze'.
Vorig jaar maakte ik al een gelijkaardige taart. Omdat ik nooit twee keer dezelfde taart wil maken, heb ik toch maar wat aanpassingen gemaakt.
Toen ik al volop bezig was, dacht ik: waarom geen foto's trekken voor degenen die zich geroepen voelen: experimenteer er maar op los, dat doe ik ook ;-)
Ik begin met een bolletje fondant in donker roze. Afhankelijk van het merk van de fondant moet je er al dan niet tylose onder kneden om het hard te krijgen: proberen en experimenteren is hier weer belangrijk.
Heel dun uitrollen: zo dun als je kan. Ik neem als norm: de lijntjes van de snijmat moeten zichtbaar zijn door de fondant.

Als je dun uitgerold hebt: 'hef de lap op' (oefening baart kunst) en verdeel wat maïzena over de snijmat zodat de fondant goed los komt als je uitsteekt. Voor de nieuwelingen: de maïzena zit in het zakdoekje...

Steek nu een gekarteld rondje uit.

Leg het rondje op een foam matje en verdun de uiteinden nog met een 'tooltje'. Genoeg druk uitoefenen, maar dan ook weer niet te veel.
Ik maak enkele rondjes van dezelfde grootte en dan weer enkele iets kleiner en zo bouw ik op. Ik doe in het midden van de vorige laag wat 'lijm'. Deze lijm is een mengsel van water met 'tylose'. Tylose is een bindmiddel.
Per laagje ga ik een tintje lichter: telkens eenzelfde hoeveelheid wit bijdoen. Goed kneden zodat de kleur mooi mengt.
Uiteindelijk heb ik dit als resultaat:  
Hierop heb ik een 'lijfje' op gekleefd. 
Opzij de 'armgaten' erin duwen en in het midden een afgeknipt saté-stokje! Als je dit met een stokje doet: ALTIJD waarschuwen!! Je wilt niet dat een kind spontaan in zo'n suikerpopje bijt en een stokje binnen krijgt... Een alternatief is een spaghetti-sprietje, maar die had ik niet in huis en vind ik ook niet altijd voldoende stevig.
Neem nu twee gelijke bolletjes huidskleur en rol de armpjes: duw hier en daar op de juiste plaatsen plooitjes voor de ellebogen, ... Normaal gezien boetseer je op de uiteinden handjes: maar ik heb er hier geen gemaakt omdat ik ze bloemetjes wil laten vasthouden. (Eigenlijk gewoon luiheid, maar zeg het niet verder...)
Kneed van een ander bolletje de schouders en nek. Zo ziet dat er ongeveer uit:
Dan het hoofd: dat is niet meer dan een geblutst ei...
Na wat duwwerk krijg je een alien.
Geef die alien oortjes, oogjes en een neusje. Normaal heeft een ballerina strak bijeengetrokken haar, maar dat vond ik niet speels genoeg!
Dan haar decolleté wat bijwerken, want daar heb ik een foutje gemaakt. Haar wangetjes wat 'rouge' geven, enkele bloemetjes in haar handen duwen en ons madam is klaar..
Dan de taart: een eenvoudige biscuit met nutella-vulling: blijkbaar de favoriet van vele kinderen...
In mijn enthousiasme heb ik een deuk gemaakt vooraan in de taart!
Vandaar de twee strikjes: het is eigenlijk alleen maar 'verbergwerk'...
Ah ja, op advies van manlief heb ik ze toch maar beentjes gegeven!

4 opmerkingen:

  1. die taart is heel mooi, meter x (zegt Ella)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtige taart. Hier moet ze vast erg blij van zijn geworden?
    En dat onderste randje, mag ik misschien vragen hoe je dat hebt gedaan?

    BeantwoordenVerwijderen